Planując swój ślub, są rzeczy, które warto wiedzieć, i są rzeczy, które musisz znać – porady tak istotne dla każdej panny młodej, która ma szczęście usłyszeć, że myśli: „Cieszę się, że ktoś mi to powiedział!”. Jeśli zastanawiasz się, czy coś jest nieodebrane (lub nawet jeśli masz wszystko pod kontrolą), sprawdź nasze niezbędne sekrety planowania poniżej.
1. Goście przychodzą pierwsi Poznaj przybliżoną liczbę zaproszonych gości, zanim zdecydujesz się na miejsce. Zapewni to wystarczającą ilość miejsca dla załogi. Z reguły zezwalaj na 25 do 30 stóp kwadratowych na gościa. To może wydawać się dużo, ale tak naprawdę nie jest, jeśli policzysz przestrzeń, której potrzebujesz na stoły, gwarnych kelnerów, zespół i parkiet.
2. Zbadaj daty ślubu Dowiedz się z wyprzedzeniem, czy data ślubu przypada na ten sam dzień, co konferencja branżowa, spacer charytatywny lub inne wydarzenie lokalne, które może wpłynąć na ruch i dostępność pokoi.
3. Posłuchaj Matki Natury Uważaj na pogodę i inne potencjalne kłopoty. Goście znani są z tego, że wcześnie opuszczają letnie wesela z gorętszych niż gorące letnie przyjęcia i niewłaściwie ogrzewane przyjęcia na poddaszu. Błędy (komary, muchy jelenia i komary) roi się również na niektórych obszarach w pewnych porach roku. Zastanów się nad wynajęciem zbiorników do zwalczania szkodników, aby złagodzić problem, lub w tym, że w torbach prezentowych gości znajdziesz środek odstraszający owady.
4. Przygotuj plan posiłków Kolejny nieprzewidziany wydatek? Karmienie załogi dnia ślubu. Zanim podpiszesz umowy, upewnij się, że nie musisz podawać tego samego posiłku swoim dostawcom, że goście otrzymają. W przeciwnym razie możesz płacić za 20 dodatkowych ogonów homara. Zamiast tego wybierz dla nich tańszy (ale równie obfity) posiłek. Musisz poinformować swojego dostawcę usług ślubnych o tym, jak wielu sprzedawców musisz nakarmić (nie zapomnij asystentów fotograficznych i zespołów) i co chcesz, aby serwowali.